Home / زندگی نامه استاد / گزارشی از سایت تخصصی فلسفه و کلام

گزارشی از سایت تخصصی فلسفه و کلام

گزارشی از سایت تخصصی فلسفه و کلام

پایگاه اطلاع رسانی آیت ا… علوی سرشکی از اساتید برجسته حوزه علمیه قم حاوی صدها مقاله تخصصی در حوزه فلسفه و کلام می باشد.

این سایت تخصصی حاوی کتب و مقالاتی با عناوین: نقدی بر  فلسفه کانت ، نقدی بر هیوم در تئوری شناخت و مابعدالطبیعه،  نقدی بر فلسفه ارسطویی و غرب ،  فلسفه دین ، فلسفه اخلاق ، فلسفه حقوق و فرهنگ عقلایی رفتارو…. می باشد.

و همچنین سلسله درس های خداشناسی با  نقد و بررسی ریشه ای نظریات فلاسفه شرق و غرب در این زمینه ، در سایت ایشان به روز می شود ، در این جلسات بنا بر آن ست که به پرسشهای مذکور پاسخ داده شود :

 بشر چه نیازی به شناخت خدا ودین دارد؟

نقد و بررسی تعریف دین ، پلورالیسم ،سکولاریسم ، اومانیسم ، اگزیستانیسیالیسم ، مدرنیسم ، پست مدرنیسم  و هرمونتیک

آیت الله علوی در خصوص مباحث درس هفتگی خویش تحت عنوان «پیشفرضهای اثبات خدا» در مدرسه فیضیه خاطر نشان کردند:

“انسان به علوم مختلفی نیاز دارد و آگاهی از این علوم هم، راههای مختلف دارد هر علمی اگر از راه مناسب و صحیح خود به دست نیاید، نه تنها انسان را به نتیجه نمی رساند، بلكه او را دچار حیرانی می كند. برای آگاهی از زبانها باید به اهل آن زبان مراجعه نمود. هیچگاه با نشستن و فكر كردن و برهان عقلی، معنای لغات به دست نمی آید؛ چنانكه برای آگاهی از امور مربوط به گذشتگان باید به گزارشهای معتبر تاریخی توجه نمود و راه نقل معتبر را پیمود. در مباحث تجربی هم باید تنها به تجربه روی آورد. همچنین در مباحث عقلی و فلسفه نیز، باید از استدلال عقلی بهره گرفت.

هر علمی اگر از راه مناسب و صحیح خود به دست نیاید، نه تنها انسان را به نتیجه نمی رساند، بلكه او را دچار حیرانی می كند.

موضوع بحث ما  «پیشفرضهای اثبات خدا»، نیز بحثی كلامی  و فلسفی  بوده و روش آن، عقلی است. پس ما در این مباحث، تابع عقل هستیم. بنابراین، اگر فیلسوفی بی دین، برهان یا سخن عقل‌پذیر، ارائه دهد از او می پذیریم. اگر دانشمندی مؤمن و بسیار با تقوی، نیز مطلبی را بیان كرده باشد كه دلیلی عقلی برصحت آن نداشته باشیم، یا دلیل عقلی بر خلاف آن باشد، با رعایت احترام، آن را نخواهیم پذیرفت. لذا نقد كلام فیلسوفان مؤمن، مخالفت با فلسفه یا مخالفت با مسلمین، تلقی نگردد و پذیرش كلام حق از غیر مؤمن نیز به معنای تأیید آنها در همه مسائل نیست. از طرفی ما بدون آگاهی از اشكالات و سخنان خوب و بد دیگران و برطرف نمودن اشكالاتی كه بعضی از جاها در كلام بزرگان مشاهده می كنیم، نمی توانیم چهرۀ زیبای حقیقت را ‌ببینیم و آن را به دنیا و تشنگان حقیقت، نشان دهیم. پس ناچار باید در جای خود، نقد كنیم و در سایۀ نقدها است كه علم تولید می شود.”

ایشان درباره کتاب فلسفه حقوق نیز افزودند:

“این كتاب در واقع، پیش درآمدی است بر «فلسفه حقوق» و هرگز ما فكر نمی‌كنیم كه در تعریف حق (و یا مسئولیت كه پیامد و لازمه هر حق و آزادی است)  بحثی بدون عیب و نقص است هرگز، در هر حال این كتاب گرچه ممكن است در نوع خود بی‌نظیر باشد اما هرچه هست عجالتاً چاپ شده و حتی ویراستاری لازم در آن نشده چون این تنها برای نظرخواهی از صاحب نظران است و خواهشمندیم خوانندگان به نظر نقد و بررسی در آن بنگرند و ما را از كم و كاست و اصلاحات لازم در آن حتماً، آگاه كنند تا «فلسفه حقوق» كه در جهان در حال احتضار و مرگ است جانی تازه به خود گیرد و «فرهنگ عقلانی» رفتار هم در سایه آن، دوباره در جهان زنده شود.”

ایشان درباره فلسفه ارسطویی اظهار داشتند:

“با پیشرفت‏های علمی و عملی، در صنعت و امور مادی، جهان همچون دهكده‏ ای شده است كه از هر نقطه آن به نقطه دیگر، به راحتی می‏توان سفر كرد و اخبار و اطلاعات را به یكدیگر منتقل نمود.

اینك پس از اختراع رایانه و گسترش اینترنت، می‏توان عصر انفجار اطلاعات را نگریست. دیگر كسی نمی ‏تواند اندیشه‏ های خود را در شهر و مملكتی محبوس كند.

دانشمندان و حامیان اخلاق و معنویت اگر واقعاً، و دلسوزانه بخواهند از شرافت انسانیت و دین دفاع كنند، باید از زبان علم روز و عقلی كه مورد قبول همگان است، سخن بگویند، نه بر اساس پایه‏ های فرو ریخته « فلسفه ارسطو » كه اكنون با پیشرفت‏های علم، دیگر جوابگو نیست؛ مثلاً در زمینه ربط حادث به قدیم، فلاسفه قدیم می ‏گفتند: «افلاك وحركتشان، ازلی هستند» اكنون نمی توان این پاسخ را پذیرفت؛ زیرا علم، حدوث افلاك و كهكشان‏ها را اثبات كرده‏ است.

دانش امروز می‏گوید: زمانی جهان متولد شده ‏است و زمانی انرژی مفید آن، طبق قانون آنتروپی، پایان می ‏پذیرد. عمر آنها به سر می‏رسد و خورشید خاموش می‏شود.

ما تابع عقل هستیم. بنابراین، اگر فیلسوفی بی دین، برهان یا سخن عقل‌پذیر، ارائه دهد از او می پذیریم. اگر دانشمندی مؤمن و بسیار با تقوی، نیز مطلبی را بیان كرده باشد كه دلیلی عقلی برصحت آن نداشته باشیم، یا دلیل عقلی بر خلاف آن باشد، با رعایت احترام، آن را نخواهیم پذیرفت.

مرحوم  ملاصدرا، حركت نور را  انكار می ‏كرد؛ لازمه این نظریه آن است كه با حركت نور، از انرژی خورشید، كم می‏شود و این با ازلی و ابدی بودن خورشید  که ملا صدرا به آن معتقد بود منافات دارد.

همچنین « منطق ارسطوئی » كه مدعی حفظ فكر از خطا توسط برهان است بدون خطا نیست ؛ زیرا بر اساس برهان ارسطوئی قیاس از یقینیات ششگانه (حس، حدس، تجربه، تواتر، فطریات و اوّلیات) تركیب شده است. در حالیکه صغرای این برهان ارسطویی  كه اكثر مواد آن مثل حس، تجربه و حدس ، خطا پذیر  است چگونه می‏تواند فكر را از خطا حفظ كند؟ اینها خطاپذیرند.”

با توجه به رویکرد نو و جدید استاد به نقد آراء و نظریات فلاسفه غرب و شرق ، مطالب این سایت  مورد استقبال کاربران حوزوی و دانشگاهی  قرار گرفته است.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *